ערוץ 10 בסדרת כתבות שבוחנת כיצד התנהלות הפרקליטות הצבאית והמצב המשפטי החל על חיילים בעקבות אירועים מבצעיים (למשל עניין אזריה) משפיע על חיילים ועל התנהגותם בשטח. או במילים אחרות האם חיילי צה"ל מפחדים יותר מהאויב – סינוואר (ראש החמאס) או מההשלכות האפשריות למעשיהם והעובדה שעלולים להישפט ולהיענש – או במילים אחרות מהפצ"ר (הפרקליט הצבאי הראשי).
האם ההתבטאויות של השר נפתלי בנט מלפני כחודש לגבי כך שהפרקליטות הצבאית מחלישה את הצבא נכונות ?
כל אלה ועוד בסדרת הכתבות של חדשות עשר ושל הכתב אור הלר – אדם מוכשר שמכיר דבר או שניים על צה"ל.
לדעתי, אגב, צה"ל פועל כל שניתן כדי שחייליו יקבלו הדרכות והכשרות טרם התמודדות בסיטואציות מהותיות ומשמעותיות ב"שדה הקרב", בין אם שדה הקרב הוא לחימה "קלאסית" ובין אם פעילות בטחונית אחרית כגון עמידה בנקודות ביקורת ומחסומים וחיכוך עם אוכלוסייה פלסטינים או ארגוני שמאל וימין כדוגמת "נשות ווטש", "נערי הגבעות" ואחרים. כל אלה הם גורמים שונים שעלולים להפר את הסדר ועימם החיילים של היום נאלצים להתמודד.
בנוסף, צה"ל היום נאלץ להילחם בזירות שונות. הזירה התקשורתית שונה מאוד מאיך שהתקיימה בעבר ותופסת נפח משמעותי ורב הרבה יותר. במהלך פעילות, חייל יכול להיות מצולם ומתועד בעזרת מכשיר טלפון נייד וכמעט בכל סיטואציה של מגע עם האוכלוסייה עיני העולם פקוחות ודרך עדשות מצלמת הטלפון הנייד או כל אמצעי תיעוד אחר – פעולות החייל נבחנות בזכוכית מגדלת בזירת התקשורת הבין-לאומית. המושג של "הרב"ט האסטרטגי" מקבל משמעות רבה יותר ושונה מאשר בעבר – כאשר כל חייל חשוף לעיני המצלמה.
במהלך שירותי בפרקליטות הצבאית, הרציתי פעמים רבות למפקדים זוטרים ובכירים בצה"ל מדרגת רב"ט וסמל ועד לדרגות של אלופי משנה ותתי-אלופים, אודות ההתנהלות והסוגיות המשפטיות שיכולות לצוץ בסיטואציות רגישות ובפעילויות שונות. חשוב לציין, כי האמנתי ועודני מאמין שתפקיד הפרקליטות ומי מטעמה שמעביר המידע ליחידות הצבא אינו רק להתריע מפני סוגיות וסיטואציות אלא גם לתת כלים משפטיים כיצד יש לפתור סיטואציות! לתת לחיילים ולמפקדים הכוונה כיצד לפעול! לתת להם "ארגז כלים" משפטי ולהסביר לחיילים מה ביכולתם לעשות כדי להתמודד עם הסיטואציות – למעשה היום חיילים יכולים לבצע מעצר של גורם שמפריע להם (נניח בזירת איו"ש ויש להם סמכות לבצע זאת כלפי כל אדם – אבל העובדה היא שחיילים לא עושים שימוש בסמכות זו כיון שאינם יודעים על סמכות זו וכיצד יש להפעיל אותה ובכלל מה ההשלכות של נקיטת פעולה זו ומה זה בעצם אומר לעצור אדם.
במקום רק "להרביץ תורה" ולהזהיר – צריכים לעזור לחיילים להתמודד – לתת להם את הידע ואת ההכשרה שתאפשר להם להתמודד טוב יותר עם סיטואציות שונות. לתת לחיילים האלה ביטחון ולא לגרום להם לשאול את עצמם אם הם מפחדים יותר מסינוואר או מהפצ"ר.
מפקד יקר!
קראת כתבה זו? – תרצה שחייליך ביחידה יקבלו את הידע והמידע?
- הנך מוזמן ליצור עמי קשר ואגיע להרצות בפני היחידה ללא עלות (פרובונו – מוגש כשירות לציבור חיילי צה"ל ומפקדיו).