איך מצ"ח מגייסים חיילים לשיתוף פעולה?
חייל קם בבוקר ומקבל שיחת טלפון ממספר חסוי, פתאום מעברו השני של הקו – "שלום, אני מדבר עם XXX? – מדברים ממצ"ח ואנחנו מבקשים שתגיע אלינו.".
בשלב זה של השיחה, החייל אשר מקבל את השיחה לא יודע במה מדובר וגם אם ינסה לברר פרטים טלפונית אז לא בטוח שיתנו לו מידע. החייל לא יכול לדעת אם הוא נקרא לחקירה או אולי למטרה אחרת.
זה המקום לציין כי כבר בשלב הזה עדיף תמיד ליצור קשר עם עורך דין – אחרת לא תכירו את זכויותיכם ואתם צפויים לעמוד בפני גורמי משטרה צבאית כאשר אתם חסרי אונים. פנו אליי במידה וזומנתם באופן מיידי – ליצירת קשר לחצו כאן!
חייל יכול להגיע למצ"ח ושם יכול לפגוש לפתע ברכז מודיעין – אשר יכול להתחיל "לשכנע" את החייל לעבוד עימו ועם מצ"ח באופן שימסור שמות אודות חיילים המבצעים עבירות סמים או נשק וכיוצא באלה. רכז המודיעין רשאי במהלך ה"שכנוע" לעשות שימוש בתחבולות כלפי החייל ובכלל זאת יש רכזים שנוהגים להפחיד או לאיים על חיילים על מנת שאלה יעבדו עם מצ"ח ויעבירו למצ"ח מידע. לעומת זאת, בסופו של דבר – אסור לאנשי המודיעין להבטיח שום טובת הנאה או דבר אחר במהלך עבודתם – ההיפך הוא הנכון! חייל אשר לבסוף יחליט לעבוד עם מצ"ח יתבקש לחתום על מסמך שבו הוא מבקש שפרטיו יישארו חסויים בפני כל גורם ובנוסף יצהיר כי לא הובטח לו דבר.
מה עלול לקרות ?
במקרי קיצון, חיילים אליהם פנו רכזי מודיעין ממצ"ח נכנסו למצבים נפשיים מורכבים, סבלו מדיכאונות, מלחץ ומחרדות.
ראו מקרה שפורסם ביום 23/7/2019 באתר "ערוץ 7"
בכתבה זו סופר כי רכזי מודיעין במשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) מגייסים חיילים צעירים שישמשו "מקורות" תוך הפעלת לחצים.
בחדשות "כאן" ערכו תחקיר וממנו עלה כי הרכזים מאיימים על החיילים, מפחידים אותם ומאלצים אותם לשתף פעולה. בין השאר הם אומרים להם שיש בידיהם חומר מרשיע נגדם, ואם לא ישתפו פעולה – הם ילכו לכלא ושמם יוכפש, למרות שבמקרים רבים לא קיים מידע כזה נגד החיילים. באחד מהמקרים הללו, הלחץ שהפעילו הוביל להתאבדותו של חייל.
החיילים סיפרו שהם חששו לסרב בגלל האיומים ולכן חתמו על הסכם עם הרכזים מבלי להתייעץ. "הייתי במצוקה כל כך גדולה שחשבתי להתאבד", סיפר אחד מהם.
לפני כמה שבועות הודיע צה"ל כי הוא מתכוון להעמיד לדין שני רכזי מודיעין שניסו לגייס חייל צה"ל כמקור, ולמרות שהתרשמו ממצבו הנפשי הקשה, הם לא דיווחו על כך, ולבסוף הוא התאבד. מדובר בחייל מצטיין שלא היה לו רקע נפשי בעייתי.
מדובר צה"ל נמסר, "יחידת מצ"ח משקיעה מאמץ רב למימוש ייעודה בתחום אכיפת החוק בצה"ל. כחלק ממאמץ זה מופעים במצ"ח מערכי חקירה ומודיעניים שונים. המועמדים לתפקיד רכז מודיעין וחקירות עוברים מיונים קפדניים ונדרשים לעמוד בדרישות קורס מקצועי הבוחן את התאמתם לתפקיד. עם סיום הכשרתם, פועלים רכזי המודיעין, תוך ליווי צמוד של מפקדים ומנחים מקצועיים ותוך מתן מענה נפשי שוטף. חשיבות תפקידם רבה וכוללת בין השאר איסוף מידע בדרכים מודיעיניות, סמויות וגלויות. כל זאת בהתאם לדין, שתכליתו לשמור על כבודם וזכויותיהם של חיילים הבאים עימם במדע".
"בעקבות מותו המצער של החייל, מתקיימת בצה"ל חקירה מקיפה. בעקבות ממצאי החקירה, זומנו לשימוע שני חיילים שנחקרו בקשר לפעולותיהם טרם מותו ובעניין אי דיווח על מצוקה שזיהו אצלו. היבטים אחרים הנוגעים לנסיבות מותו עדיין בחקירה", לשון התגובה.