מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת) עוסקת בחקירות פליליות בצה”ל ומהווה נדבך חשוב בחיל המשטרה הצבאית. מצ"ח רשאית לחקור בעקבות דיווחי מודיעין שהיא מקבלת מגופים חיצוניים או ממודיעין פנימי, בעקבות אירועים שעולים מהתקשורת ובעקבות תלונות גורמים צה"ליים וגורמים חיצוניים לצה”ל.
היחידה חוקרת חשדות לעבירות צבאיות בהתאם לחוק השיפוט הצבאי ולפקודות הצבא, וגם עבירות פליליות "אזרחיות" מכוח חוק העונשין, עבירות על פי פקודת הסמים ודברי חקיקה נוספים, אשר בוצעו במסגרת הצבא על ידי חיילים בסדיר או בקבע ואף על ידי חיילי מילואים ומי שנתון כדין במשמורת הצבא (למשל אזרחים עובדי צה”ל).
חוקרי מצ"ח ומפקדיהם עוברים הליכי הכשרה בחיל המשטרה הצבאית אשר כוללים גם הכשרה משפטית בסיסית, גם הכשרה להליכי חקירה, וכן ממשיכים בחניכה ביחידות המצ"ח השונות. גורמי מצ"ח מבצעים בעיקר חקירות גלויות בהן חייל יוזמן לחקירה או יעוכב בבסיס או בביתו, ולעיתים גם חקירה סמויה המבוצעת על ידי סוכנים חשאיים, מבלי שהחייל החשוד יודע כי נפתחה נגדו חקירה. חקירה מסוג זה תבוצע במקרים בהם החשדות הינם בדבר עבירות חמורות של סחר בסמים, מכירת נשק ועוד.
חשוב להיוועץ עם עו"ד שמכיר את המערכת הצבאית
בתחילת החקירה זכאי החייל להיוועץ עם עורך דין – וחוקרי מצ"ח יציעו לו להיוועץ עם סניגור צבאי (מטעם הסנגוריה הצבאית) בחינם או עם עורך דין פרטי לבחירתו. כפי שאפרט בהמשך – מומלץ לנצל זכות זו ורצוי כי החייל, במידת האפשר ידבר לפני החקירה עם עורך דין שבחר! מומלץ כי עורך דין זה יכיר את המערכת הצבאית, יהיה בעל ניסיון בליווי חקירות מסוג זה ובעל הצלחות רבות.
עורך הדין יעניק ייעוץ ראשוני לחייל המעוכב לחקירה או עצור, הוא יכין אותו לקראת החקירה וינחה אותו כיצד להתנהג בה. חשוב להדגיש כי לחייל העצור יש זכויות בחוק, אין להקל ראש בחקירות מצ"ח וזכותו החשוד להיוועץ בעו"ד מקצועי המתמחה במשפט צבאי.
עורך דין מצ״ח
עשרת הדיברות להתנהלות החייל העצור מאת עורך דין מצ״ח, מומחה בדיני צבא:
- ייעוץ משפטי מיד עם תחילת החקירה ואף לפני החקירה ככל שניתן – כדאי ללמוד מניסיונם של אחרים, לכן מיד לאחר המעצר או עם קבלת זימון לחקירה בבסיס מצ”ח, החייל חייב לפעול בהקדם ומומלץ לפנות לעורך דין מיומן ומנוסה בתחום המשפט הצבאי. לחוקרי מצ”ח שיטות יעילות לחקירות, וגם אם החייל אינו אשם בעבירה, חשוב לזכור כי מדובר באדם צעיר אשר לרוב אינו יודע להתמודד במצבי חקירות ולחץ מצד החוקרים. ייעוץ מקצועי מפחית מתח נפשי ומכין את החייל לקראת החקירה. בכך ניתן למזער סיכונים ולהתנהג נכון בחקירה.
- תיעוד החקירה – חקירות מצ"ח מתועדות על ידי החוקר, דברי החשודים נרשמים ובעבירות חמורות החקירות אף מתועדות בתיעוד חזותי וקולי (וידאו ואודיו). כל התנהגות מצד החייל, בין עם במילים ובין עם בשפת גוף, יכולה להיות מתועדת ולשמש כנגד החייל. לכן, במהלך החקירה חייבים להתנהל נכון, לחשוב לפני שמדברים ועונים לשאלות החוקרים ואין להוסיף מידע מעבר לשאלה.
- לחץ על החייל להודות כדי לקבל הקלה בעונש – אחת השיטות הנפוצות של חוקרי מצ"ח היא ללחוץ על העצור שיודה בעבירה המיוחסת לו, זאת בתמורה להבטחות שהחייל יקבל עונש מופחת והקלות מהשופט. למעשה, זו תרמית ידועה של החוקרים, הם אינם חברים של החייל החשוד ואין להם יכולת להשפיע על החלטת השופט בסוף הדרך. אסור להתפתות להצעות כאלה ואחרות ויש לשקול אותן יחד עם עורך הדין המלווה.
- ייעוץ עם עורך דין אינו מעיד על אשמה – חוקרים רבים מטיחים בחייל החשוד ששכר עורך דין, כי עצם העובדה שבחר לפנות לעורך דין מעידה על אשמתו. מדובר בניסיון נואש להפעיל לחץ על החייל, ועל כן חשוב להדגיש שוב כי זכותו של כל חייל ואזרח שנחקר במצ"ח או במשטרה להיוועץ עם עורך דין, ואין לוותר על זכות זו.
- חקירה תחת לחץ – חוקרי מצ"ח ידועים בשיטות החקירה היצירתיות והמתקדמות שלהם, חשוב לזכור כי הם מנוסים בחקירות ויודעים כיצד להפעיל לחץ רב על החיילים החשודים. פערי הכוחות בין חוקרי מצ"ח לחיילים הינם ברורים וטבעיים. יש בליווי נכון של עורך דין כדי לתת לחייל תחושת ביטחון וגב. כך, החייל ידע שלא כולם נגדו ויש מישהו ששומר עליו ונמצא יחד איתו באותה סירה.
- עורך דין פרטי או מהסנגוריה – החוק הצבאי מאפשר לכל חייל עצור לקבל ייעוץ משפטי בחינם מעורך דין של הסנגוריה הצבאית, אך טרם החקירה ניתן ליצור קשר מבעוד מועד עם עורך דין פרטי המתמחה בנושא ויהיה זמין בכל עת לשאלותיו של החשוד.
- להימנע מעצות – חייל עצור נמצא בסביבה מאיימת שאינה מוכרת לו, הוא שומע אינספור עצות מקרובי משפחתו, מחבריו ומעצורים אחרים, לכן הוא עשוי לשגות, להסתבך ולפעול בניגוד להמלצות המקצועיות של עורך דין מנוסה.
- תמיכה מהבית – הורי החייל העצור חוששים ודואגים לשלומו ולבריאותו, עליהם להעניק לו תמיכה נפשית מלאה ולדאוג לצרכיו ולמימוש זכויותיו. אין זה הזמן לעצות, לחינוך, לאיומים ולמשפטים בסגנון – "אתה תגרום לי להתקף לב".
- הזכות להודיע על דבר המעצר – החוק הצבאי קובע כי זכותו של כל עצור לעדכן אדם קרוב על מעצרו.
- משך המעצר – החוק הצבאי קובע כי על מנת להאריך את מעצרו של החייל העצור יש להביאו בפני שופט בתוך 24 שעות מרגע מעצרו (ובעבירות היעדר מן השירות בתוך 48 שעות).
שתי הזכויות החשובות ביותר
ישנן שתי זכויות בסיסיות וחשובות ביותר, שנחקרי מצ"ח ממעטים לעשות בהם כל שימוש. ראשית, ניתן לשמור על השתיקה ולהימנע ממתן תשובות לחוקרים, זאת במידה והתשובה יכול לסבך את החייל, כמו שאומרים, אולי יש דברים שהשתיקה באמת יפה להם. כאשר בוחרים בזכות השתיקה, יש להתמיד בה ולא לענות גם על שאלות שהתשובה אליהן יכולה "להועיל" לחייל הנחקר, מפני שמדובר על טכניקת חקירה, שאילת שאלות קלות, יצירת קשר ושיתוף פעולה עד עלייה בדרגת הקושי של השאלות. אין ספק ששתיקה עלולה לחזק את החשדות נגד הנחקר, אך ברוב המקרים מצ"ח לא אוחזת בידה ראיות כה מוצקות וחד משמעיות, מה שברוב המקרים מייתר את החשש.
הזכות החשובה השנייה (למרות שהיא אפילו יותר חשובה מהראשונה) היא הזכות של החייל הנחקר להתייעץ עם עורך דין. הייעוץ יכול להתרחש פנים מול פנים או באופן טלפוני. הייעוץ חייב להיות מיידי, מטעם עו"ד שבקיא בדיני הצבא, בעל אישור מיוחד לעיסוק בדין הצבאי. להזכירכם, מדובר בהיתר שעורך הדין מראה למצ"ח בטרם מתן הייצוג. עו"ד הוא האדם היחידי בשלבי החקירה שגם רוצה בטובתו של החייל, וגם בעל סט הכלים לסייע לחייל. שאר המעורבים בחקירה, כמו שוטרי מצ"ח, הנחמדים והפחות נחמדים, "השוטר הטוב" וה"שוטר הרע", משחקים בתפקיד במטרה לגרום לנחקר להודות בביצוע עבירה צבאית או פלילית. קרוביו של הנחקר ומשפחתו, ברוב המקרים, ירצו בטובתו (אלא אם כן הם מעורבים בעצמם בחקירה), אבל אין להם את סט הכלים לסייע לחייל, ואף עלולים להזיק לו. לכן עצתנו היא לספק לחייל אך ורק תמיכה רגשית ונפשית, מבלי לשפוט ומבלי לדבר כלל על המאורע. החייל זקוק למשפטים כמו: "איך אתה מרגיש", "המשפחה שלך תמיד תאהב אותך", "הכל עובר", "אל תדאג, דאגנו לך לעו"ד תותח".