רם 2 או רמ 2 או ר"מ 2 ?
אם גם אתם לא יודעים מה זה המושג הזה, איך רושמים אותו ומה הוא בעצם אומר – אז אתם לא לבד! ר"מ 2 היא יחידה צבאית רישומית אליה מתווספים באופן שלישותי כלל החיילים המסופחים באופן זמני ליחידה זו עקב מצב רפואי שאינו מאפשר להם לשרת ביחידתם הקבועה. השם ר"מ 2 הוא למעשה ראשי תיבות של מושג צבאי שלישותי שנקרא רשומה מקובצת. שם היחידה היום שונה ל"יקר" והיא מפוזרת בבתי החולים ברחבי הארץ ובהם נציגי צה"ל אשר באחריותם לדאוג לטיפול רפואי בחיילים הנמצאים בתנאי אשפוז. כיום יש גם יחידות נוספות דומות הנמצאות במרכזי טיפול אמבולטוריים ומעקבי רפואיים (יחידות אלה נקראות מאו"ר).
בנוסף להימצאות יחידות ר"מ 2 (יקר) בבתי החולים ישנם חיילים נוספים שמסופחים מיחידותיהם לר"מ 2 אך נמצאים במעקב רפואי בחר"פ (חיל רפואה) ומפוזרים בין ארבע מוקדי רפואה אזוריים –
- מרפ"א צפון – בי"ח 10 (חיפה)
- מרפ"א מרכז – מחנה צריפין (ראשון לציון)
- מרפ"א דרום – מחנה נתן (באר-שבע)
- מרפ"א בירה – מחנה עופרית (ירושלים)
איך נכנסים לר"מ 2 ?
ההפנייה לר"מ 2 נעשית על ידי גורמי הרפואה ביחידה אשר מפנים את החייל ליחידה זו במידה והנם סבורים כי מצבו הרפואי של החייל מצדיק זאת. החייל מופנה ומגיע לבדיקה וגורמי הרפואה בר"מ 2 יכולים להחליט אם על החייל להישאר ביחידה זו או אם אין הצדקה לכך והוא מוחזר ליחידה. דרך נוספת "להגיע" ליחידה זו היא אם חייל אושפז בבית חולים ובהמלצת הרופאים שם הועבר רישומית ליחידת ר"מ 2. עד לפני כעשור חייל שקיבל יותר משבוע ימי מנוחה (גימלים) היה מסופח ליחידה זו באופן אוטומטי אך חשוב לציין כי כיום המצב אינו כך והוא נבחן באופן ענייני לפי מצבו הרפואי של החייל.
ייתכנו מקרים בהם חייל יהיה בגימלים ממושכים ועדיין יהיה בפיקוח היחידה כאשר הוא איננו מסופח לר"מ 2, הדבר תלוי בעיקר בטיפול לו זקוק החייל ובזמינות היחידה לטיפול רפואי זה. במצב של גמר סיפוח לר"מ 2 מוחזר החייל ליחידתו ודבר זה יכול להיעשות עוד טרם הוחלט שהחייל כשיר לביצוע תפקידו ביחידה – מצב זה נפוץ בעיקר כאשר חייל סיים טיפולים ולכן אינו מסופח עוד לר"מ 2 אך זקוק לתקופת החלמה נוספת (גימלים) שיכולים להינתן לו גם ביחידתו.
קצת על יתרונות הסיפוח ל-ר"מ 2:
ר"מ 2 המפוזרים בין בתי החולים בארץ מביאים לכך שעיקר העיסוק ביחידות אלה הוא בתחום הרפואה ולכן חיילים המסופחים ליחידות אלה זוכים לטיפול רפואי הולם ואף למעלה מכך ותוך מעקב קבוע אחר מצבם הבריאותי. הבירוקרטיה הצה"לית, אשר לעיתים יכולה להיות מתישה, של המתנה לתורים וקבלת אסמכתא תקציבית לטיפולים שונים ולרופאים מומחים, נעשית בר"מ 2 באופן הרבה יותר יעיל מאשר ביחידות הסדירות וכך גם לגבי נושאים נוספים ובהם: אישור חופשות מחלה, הזמנת יועצים, שירותי סעד, מתן תרופות, העברה בין בתי חולים ועוד.
מערך הת"ש (תנאי השירות) המלווה את ר"מ 2 גם הוא עובד יעילות רבה וחיילים המועברים לר"מ 2 זוכים למענה מהיר והולם לבעיות ת"ש המצריכות התערבות של מש"קיות ת"ש גם במקרים בהם לא טופלו ביחידתם קודם לכן. נושאים הנוגעים לתנאי שירות מקודמים במהירות וחיילים אשר מבקשים בקשות שונות הנוגעות לעצמם או לבני משפחתם מקבלים מענה בשלל נושאים לרבות הלנה, החזרי הוצאות ואף שירותים לוגיסטיים הכוללים קליטה וניפוק ציוד צבאי ואזרחי, ניפוק ציוד עזר (קביים למשל), מתן שירותי פרט (טלוויזיה, מחשב, עיתונים) ועוד.