מהו רישום פלילי? האם הוא מתקיים גם בעבירות צבאיות?
למי יש סמכות מחיקת רישום פלילי וכיצד מתבצע ההליך?
למה כל כך חשוב לאנשים לבצע מחיקת רישום פלילי, ומהו תפקידו של עורך הדין במערכה?
עם סיום קריאת המאמר שלפניכם – תחכימו בנושא!
מהו רישום פלילי ומהן השלכותיו?
רישום פלילי הינו רישום של הרשעה במרשם הפלילי שבמשטרת ישראל.
רישום פלילי נמחק רק לאחר 17 שנים, ובתקופת קיומו הוא עלול לפגוע במי שנושא אותו.
גופים ציבוריים שונים מיודעים אודות הרישום הפלילי, וכל עוד הוא קיים,
לא יוכל הנושא בו לקבל תעודת יושר לצורך קבלת רישיונות שונים והשתלבות במשרות ותפקידים שונים.
רישום פלילי בגין הרשעות בבית דין צבאי
עבירות רבות הנדונות בבית דין צבאי ומסתיימות בהרשעת הנאשם, גוררות רישום פלילי.
מדובר במגוון עבירות פליליות וכן בעבירות צבאיות מובהקות כגון: עריקות, שימוש בלתי חוקי בנשק וכיוב'.
לעומת זאת, עבירות צבאיות כדוגמת התנהגות בלתי הולמת או התנהגות מבישה אינן גוררות רישום פלילי.
רישום פלילי מלווה את החייל לאחר שחרורו מהשירות ועלול לפגוע בו במצבים רבים: קבלת ויזה כדי לטייל בעולם, קבלה למקומות עבודה מסוימים ועוד.
רישום פלילי לחייל עלול לחסום את עתידו המקצועי, בעיקר מכיוון שמדובר באדם צעיר שטרם גיבש לעצמו בסיס מקצועי איתן.
סמכות מחיקת רישום פלילי או קיצור תקופת ההתיישנות
הסמכות למחוק רישום פלילי או לקצר את תקופתו, נתונה בידי נשיא המדינה. האמור הינו גם לגבי מחיקת רישום פלילי שבוצע עקב הרשעה בבית דין צבאי. חייל המעוניין בביצוע מחיקת רישום פלילי, נדרש להגיש לנשיא המדינה בקשת חנינה מנומקת היטב (שהינה בעצם בקשה למחיקת רישום פלילי). העתק מבקשה זו יועבר גם לרמ"ד חנינות בפרקליטות הצבאית. מדור חנינות ועיון בעונש (ולעיתים גם גורמי צבא נוספים) יעביר אל נשיא המדינה המלצה בעניינו של החייל, ועל פיה ייתן הנשיא את החלטתו אם לבצע מחיקת רישום פלילי. לפירוט אודות הגשת בקשת החנינה, קראו במאמר – הגשת בקשת חנינה לנשיא המדינה.
מבקשים מחיקת רישום פלילי? אל תוותרו על ליווי עורך דין!
בקשה למחיקת רישום פלילי צריכה להיות מנומקת ומנוסחת ללא דופי, תוך התייחסות לכל פרט העשוי לסייע בקבלתה. בקשה כזו צריכה להתבצע תוך ייעוץ וליווי של עורך דין פלילי מנוסה. כאשר מדובר בבקשת מחיקת רישום פלילי בעקבות הרשעת בית דין צבאי, חשוב מאוד להסתייע בעורך דין המצוי בעבירות צבאיות ובכל ההליך הנלווה אליהם במסגרת הצבאית. הניסיון מוכיח כי בקשות שנערכו ע"י עורך דין מיומן, הן בעלות סיכוי גבוה יותר להביא למחיקת הרישום הפלילי.
רישום פלילי לפני הגיוס? יש מה לעשות!
בקשה למחיקת רישום פלילי שבוצע בטרם גיוסו של החיל לצה"ל, ניתנת להגשה בעת שירותו הצבאי של החייל. במהלך 6-3 חודשים לפני השחרור, רשאי החייל לבקש מהמפקד שלו או מגורמי הת"ש ביחידתו להביא את עניינו בפני הוועדה הצבאית למחיקת עבר פלילי. היה והחייל עומד בקריטריונים שבהוראת קבע אכ"א 33-03-05, ונמצא כי שירותו הצבאי היה תקין – הוועדה מוסמכת להמליץ לנשיא המדינה למחוק את הרישום הפלילי או לקצר את תקופת התיישנותו.
מחיקת רישום פלילי לחיילים – הסיכויים רבים
בין השיקולים שמלווים מחיקת רישום פלילי, כשמדובר בחיילים קיים גם השיקול של תרומה למדינה עד כדי סיכון חיים. לפיכך, קיים סיכוי גדול לאישור בקשה למחיקת רישום פלילי של חיילים נורמטיביים, שהרישום הפלילי בוצע בעקבות מעידה חד פעמית שלהם.
עו"ד עידן דביר – מיומן בהגשת בקשות למחיקת רישום פלילי
עו"ד עידן דביר שירת בתפקידים שונים בפרקליטות הצבאית לרבות בסנגוריה. העובדה שהוא מכיר היטב את מדור חנינות על שיקוליו ודרכי התנהלותו, מאפשרת לו לערוך ולהגיש בקשה למחיקת רישום פלילי באופן המוצלח ביותר, ולהשפיע משמעותית על המלצת מדור חנינות ועיון בעונש.