נשפטת בבית דין צבאי ונפסק לך גזר דין? ובכן, זה לא סוף פסוק – אפשר לערער! במאמר זה נציג בפניכם את בית הדין הצבאי לערעורים ואת סמכויותיו. בידכם ההחלטה אם לפנות לעו"ד לצרכי ייצוג בבית הדין הצבאי לערעורים. לפעמים שווה ללכת עד הסוף!
אפשר לערער על פסיקת בית דין צבאי!
פסקי דין הנפסקים בבתי הדין הצבאיים הינם ברי ערעור. בסיומו של הליך משפטי המתנהל בבית דין צבאי מחוזי, ניתנת אפשרות להגיש ערעור במסגרת בית הדין הצבאי לערעורים. הגשת הערעור הינה על ההרשעה עצמה או על העונש שנפסק לחייל הנאשם. זכות הערעור נתונה הן לנאשם והן לתביעה.
בנסיבות מיוחדות שהגדיר החוק, ולאחר קבלת רשות מיוחדת בעקבות שאלה משפטית בעלת חשיבות, חידוש או קושי – ניתן לערער גם על פסיקת בית הדין הצבאי לערעורים בפני בית המשפט העליון של מדינת ישראל.
בית הדין הצבאי לערעורים – מעל בתי הדין הצבאיים המחוזיים
בית הדין הצבאי לערעורים הינו בית הדין הצבאי העליון של צה"ל, ויש לו סמכות לדון בערעורים על פסיקות כל בתי הדין המחוזיים של צה"ל: מחוזות צפון וחיל הים; מחוזות מרכז, מטכ"ל, חיל האוויר ופיקוד העורף; מחוזות הדרום וזרוע היבשה.
כמו כן, בית הדין הצבאי לערעורים מהווה ערכאה לערעור על פסיקת מספר בתי דין צבאיים מיוחדים: בית הדין הצבאי המיוחד, בית הדין הצבאי התורן בית הדין הצבאי הימי, ואף בתי דין שדה המופעלים בעיתות מלחמה.
חשוב לציין כי בית הדין הצבאי לערעורים אינו מהווה פלטפורמה לביצוע משפט חוזר. תפקידו מתמצה בבדיקה אם הנאשם הורשע כדין ואם העונש שהוטל עליו סביר.
מיקום והרכב בית הדין הצבאי לערעורים
מקום מושבו של בית הדין הצבאי לערעורים הינו בקריה. נשיא בית הדין העליון לערעורים נושא דרגת אלוף והוא גם מפקד יחידת בתי הדין הצבאיים. בית הדין הצבאי לערעורים מתכנס בדרך כלל בהרכב של 3 שופטים בדרגת אלוף משנה. לפחות שניים מתוכם הינם שופטים מקצועיים, שיש להם השכלה וניסיון בעולם המשפט. רוב שופטי בית הדין הצבאי לערעורים מנוסים בשיפוט במסגרת בתי הדין הצבאיים של הערכאה הראשונה.
ייצוג בבית הדין הצבאי לערעורים
לפני הגשת ערעור בפני בית הדין הצבאי לערעורים, חשוב לפנות לעורך דין המכיר את הערכאה ואופן התנהלותה, ויידע כיצד ניתן להשפיע על החלטתה בנסיבות המקרה. עו"ד עידן דביר מספק ייצוג בבית הדין הצבאי לערעורים, וילווה אתכם נאמנה במטרה לממש את הערעור המיוחל.