מעצר הוא ללא ספק מצב לחץ – בין אם זהו מעצר ימים ובין אם מעצר עד תום ההליכים. במצב כזה מתקשה העצור לכלכל את צעדיו בתבונה , ובמקרים רבים אינו מודע לזכויותיו. מאמר זה יספק לכם מידע ראשוני אודות סוגי המעצרים, ויבהיר את חשיבות הליווי והייצוג המשפטי ע"י עו"ד פלילי במהלכם.
מעצרים בצבא – לא כמו באזרחות
בטרם נפרט אודות סוגי מעצרים, יש להבהיר בעייתיות מסוימת הקשורה בהליכי מעצר בצה"ל. לבתי דין צבאיים יש נטייה לאפשר ימי מעצר בצורה נרחבת יחסית לבתי משפט אזרחיים. כמו כן, מעצר ראשוני במסגרת הצבאית נמשך 48 שעות לעומת 24 שעות במערכת האזרחית. כתוצאה ממדיניות זו, ישנם מקרים בהם מצ"ח מבצעת מעצרים, שאין להם סיבות חד משמעיות חדשות.
למעשה, נעצרים אנשים שעל פי הבנת הצבא מעורבים בביצוע עבירות (למשל משתמשי סמים בעברם). זאת בתקווה שחקירתם תעלה ממצאים כלשהם. מציאות כזו לא יכולה להתקיים בבתי דין אזרחיים. בהתאם לכך, כשמדובר במעצרים בצה"ל, חשוב להיוועץ בעורך דין פלילי, שמכיר את המערכת הצבאית, וידע להדריך וללוות את העצור, כך שלא יושפע מהלחץ שתפעיל עליו החקירה.
מהו מעצר ימים?
מעצר ימים מתקיים לפני הגשת כתב אישום. כאשר מסתיימות 24 שעות המעצר הראשוני של חשוד, רשאי בית המשפט לקבוע הארכת מעצר הידועה בשם "מעצר ימים". מעצר ימים, כשמו כן הוא – מוגבל למספר ימים. עם זאת, בית המשפט יכול להאריכו בכל פעם מחדש לעוד מספר ימים. חשוב לדעת כי מעצר ימים מבוצע עפ"י צו בית משפט, והארכתו מותנית בדיון משפטי בהשתתפות העצור.
עילות לביצוע מעצר ימים
מעצר ימים יבוצע כאשר:
- שחרור החשוד עלול לשבש הליכי חקירה ומשפט.
- החשוד עלול לסכן ביטחונו של אדם, או את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה.
- ביהמ"ש שוכנע שיש לנקוט תרגילי חקירה האפשריים רק כשהחשוד נמצא במעצר.
- המעצר דרוש לצורך בדיקה פסיכיאטרית.
- המעצר מיועד לאדם שנמלט ממשמורת חוקית.
זכויות עצור במסגרת מעצר ימים
- פגישה עם עורך דין – העצור במסגרת מעצר ימים רשאי להיפגש עם עורך דין פלילי באופן מיידי ובפרטיות. ישנם מקרים בהם המשטרה יכולה לעכב את מפגש העצור עם עורך דינו במהלך מעצר ימים, אם מפגש זה עלול לסכן את הליך החקירה או לגרום לביצוע פשע נוסף.
- תנאי מעצר הולמים – בעת מעצר ימים זכאי העצור לשהות בתא עם תנאים ראויים של תאורה, אוורור, שינה ותברואה, להחזיק בחפצים אישיים שאינם מסכנים אותו ואת הסובבים אותו, לצאת לטיולים מחוץ לתא ולקבל טיפול רפואי במידת הצורך.
חשיבות הייצוג המשפטי בעת מעצר ימים
חשוב להשתמש בשירותי עורך דין מיומן ובעל ניסיון בנושא מעצר ימים, שיוכל לייצג את החשוד בדיון הארכת מעצר. במקרים רבים, כמובן בהתחשב בהיקף העבירה ונסיבותיה, יוכל עורך דין כזה למנוע עוד ועוד הארכות מעצר ימים, ולחלץ את הנאשם מהר ככל האפשר מסיטואציית המעצר המלחיצה. עו"ד עידן דביר ייצג חשודים רבים בדיוני הארכת מעצר, וישמח לעמוד לרשותכם במתן ייצוג נאמן ואפקטיבי.
מהו מעצר עד תום ההליכים?
מעצר עד תום ההליכים, המכונה גם "העמדה לדין", מתקיים לאחר הגשת כתב אישום, ההופך את החשוד לנאשם. בשלב זה רשאיות המשטרה או הפרקליטות לבקש מביהמ"ש כי הנאשם ייעצר עד תום ההליכים – דהיינו, עד סיום המשפט והכרעתו הסופית. הבקשה לבצע מעצר עד תום ההליכים מוגשת לביהמ"ש אליו הוגש כתב האישום, אך בדרך כלל ידון בה שופט אחר שאינו דן בתיק עצמו.
באילו תנאים יאושר מעצר עד תום ההליכים?
מעצר עד תום ההליכים יאושר ע"י ביהמ"ש כאשר יתקיים לפחות אחד מאלה:
- קיים חשש שהנאשם יגרום לסיכון ושיבוש ההליך המשפטי.
- קיים חשש שהנאשם ינסה לברוח מהדין.
- הנאשם עלול להוות סכנה לביטחונו של אדם, או לביטחון הציבור או לביטחון המדינה.
- לא שולם עירבון לשחרור הנאשם, או שהנאשם הפר את תנאי השחרור להם ניתנה ערובה.
בהתייחסות לבקשת מעצר עד תום ההליכים, על ביהמ"ש לבחון אם חומר החקירה אכן משקף סיכוי גדול שהנאשם אשם בעבירה המיוחסת לו.
ייצוג עו"ד במהלך מעצר עד תום ההליכים – חובה!
במסגרת מעצר עד תום ההליכים, ייצוג הנאשם ע"י עורך דין מיומן הוא גורלי ומשפיע על המשך ההליך המשפטי. במהלך דיון על מעצר עד תום ההליכים, חומר החקירה וכתב האישום מוגשים לנאשם ולעורך דינו. עורך דין מנוסה ידע לבדוק את החומר לפני ולפנים, ולהשתמש בו בצורה האפקטיבית ביותר כדי לנסות ולהשיג דחיית מעצר עד תום ההליכים. הדרך בה יציג עורך הדין את נסיבות העבירה והשפעת המעצר על הנאשם, תשפיע על דחייה או אישור של מעצר עד תום ההליכים, ובמידה והמעצר אושר – על תנאי המעצר.
עו"ד עידן דביר מצויד ביכולות, הניסיון והידע להשגת התוצאות הטובות ביותר בנסיבות קיימות, בכל הקשור לייצוג נאשמים במהלך מעצר עד תום ההליכים.