מהי חוות דעת סנגור? מתי יש זכות להגיש אותה לקצין השיפוט? כיצד היא עשויה לסייע לו ובה בעת לנאשם עצמו? איזה עורך דין יש לבחור לצורך הגשת חוות דעת סנגור? על כל אלה – במאמר שלפניכם…
חוות דעת סנגור בהליך משמעתי – יש זכות!
חוות דעת סנגור המוגשת במסגרת הדין המשמעתי בצה"ל, הינה חוות דעת משפטית המופנית מטעם הנאשם לקצין השיפוט. לנאשם העומד בפני הליך משמעתי יש זכות להגיש חוות דעת סנגור לקצין השיפוט, שנכתבה ע"י עורך דין מטעמו, אשר מורשה לשמש סנגור בבתי דין צבאיים.
האמור הינו רק במידה וההליך המשמעתי נפתח בהוראת פרקליט צבאי. אם ההליך המשמעתי התחיל במקור ללא הוראת פרקליט צבאי, וההוראה באה רק בעקבות בקשתו של הנאשם להישפט בבית דין – לא תותר הגשת חוות דעת סנגור.
ייצוג – לא, הכנה – כן!
בכל מקרה, גם כאשר קיימת זכות להגיש חוות דעת סנגור, הסנגור לא יוכל לייצג את החייל במשפט ולא יוכל לטעון מול קצין השיפוט. עם זאת, הוא יוכל להכין את הנאשם לקראת ההליך המשפטי ולגבש עימו את טיעוניו ואת האסטרטגיה הטובה ביותר להשגת מטרתו.
כמה עובדות אודות חוות דעת סנגור
- כאשר נאשם מבקש לדחות דיון בתלונה על מנת להגיש חוות דעת סנגור – קצין השיפוט יעכב את הדיון לתקופה שלא תעלה על שבעה ימים, אלא אם כן אושר אחרת ע"י פרקליט צבאי.
- במקרה שנאשם מגיש חוות דעת סנגור לקצין השיפוט במהלך הדיון – על קצין השיפוט להפסיק את הדיון ולהעביר את חוות דעת הסנגור לפרקליט צבאי לקבלת התייחסותו.
- הפרקליט הצבאי יכול להעביר את התייחסותו אל חוות דעת הסנגור לקצין השיפוט כולל העתק לסנגור. התייחסות הפרקליט תועבר ע"י קצין השיפוט לידי הנאשם.
- בעקבות התייחסות הפרקליט הצבאי, יוכל הסנגור למסור התייחסות נוספת הנוגעת רק להתייחסות הפרקליט.
כיצד מסייעת חוות דעת סנגור לקצין השיפוט?
יש לזכור שבמקרים רבים קצין השיפוט אינו בקיא בנושאים הקשורים לעבירות, לרקע משפטי או לעובדות שונות הקשורות בנאשם. חוות דעת סנגור יכולה פעמים רבות לשפוך אור ולסייע לקצין השיפוט לבצע את מלאכתו בצורה טובה יותר. במסגרת חוות דעת סנגור, עורך הדין יציג בפני קצין השיפוט נקודות עובדתיות, הקשורות לרקע של הנאשם, או עובדות באשר לנסיבות העבירה, או טיעונים לעונש. עובדות וטיעונים אלה מכוונים לטובת הנאשם, ואמורים לסייע לקצין השיפוט להכריע בצורה תבונית ומושכלת אם כן או לא להרשיע את החייל העומד בפניו.
עו"ד עידן דביר הינו סנגור צבאי, המורשה להופיע בפני בתי דין צבאיים. עו"ד דביר ששירת בפרקליטות הצבאית, מכיר לפני ולפנים את סדרי הדין המשמעתיים והמשפטיים בצה"ל, וכן מודע לפרמטרים המשפיעים על החלטות גורמים שונים בצבא. הוא ישמח להעמיד לרשותכם את ניסיונו העשיר בהגשת חוות דעת סנגור.