מהי ועדה לעיון בעונש ומה בין ועדת שליש לוועדת חצי? מי שמובא בפני ועדה שכזו יודע עד כמה היא משמעותית להווה ולעתיד. ממאמר זה ניתן ללמוד על ועדה לעיון בעונש ועל חשיבות הייצוג בוועדה כזו על מנת להשיג את התוצאות המיוחלות…
ועדות שליש וחצי – באזרחות ובצבא
ועדת שליש היא ועדה לעיון בעונש, המתקיימת בהליך האזרחי במטרה להשיג לאסיר ניכוי שליש מתקופת מאסרו. הרציונאל הוא כי לאחר שאסיר ריצה שני שליש מתקופת מאסרו, יש מקום לבצע עיון בעונש, לבדוק את התנהגות האסיר ואת האפשרות לחזרתו לחברה. אם האסיר נמצא מתאים – ועדת שליש מעניקה לו קיצור של עד שליש מהעונש.
ועדת חצי הינה המקבילה של ועדת שליש במערכת הצבאית. חייל, נגד או קצין שהורשע בבית דין צבאי ונגזר לו עונש מאסר, יכול לעמוד בפני ועדת חצי לאחר שריצה מחצית מתקופת מאסרו. המציאות מוכיחה שמעטים המקרים בהם מנוכה חצי מתקופת המאסר. ברוב המקרים נקבעת דחייה של הוועדה, המתכנסת שוב לאחר ריצוי שני שליש מהמאסר, ואז יכול להיקבע ניכוי של עד שליש מהעונש, בדומה למתרחש במערכת האזרחית. עם זאת, במערכת הצבאית בהחלט יתכן מצב בו תתכנס ועדת עיון בעונש שתקבע ניכוי של עד חצי מהעונש. יתרון גדול מסתמן לחיילים שהגיעו אל הוועדה מיוצגים ע"י עורך דין – ברוב המקרים הייצוג הביא לקיצור משמעותי בתקופת העונש.
סמכות והתנהלות ועדה לעיון בעונש
ועדה לעיון בעונש מתכנסת ביוזמת רמ"ד חנינות בתיאום עם יו"ר הוועדה וחבריה. הוועדה רשאית לעיין בכל עונש מאסר שבית דין צבאי הטיל, לאחר שפסק הדין נעשה חלוט, דהיינו – בלתי ניתן לערעור. ועדה לעיון בעונש מוסמכת להמתיק או להחליף עונש מאסר בעונש על תנאי, בתנאי שלא תמתיק או תחליף יותר ממחציתו. על מנת לשקול את עניינו של האסיר בצורה הנאותה ביותר, נדרש מקמצ"ר למסור לידי ועדה לעיון בעונש: חוו"ד של מפקד בית הסוהר אודות האסיר והתנהגותו בכלא, חוו"ד קצין שיקום וחוו"ד רופא. הוועדה רשאית לעיין בכל חומר נוסף שהיא מוצאת לנכון כראוי וחשוב, וכן לשמוע כל גורם מתאים המבקש להשמיע את דבריו בפניה.
האסיר עצמו יובא בפני ועדה לעיון בעונש עם כינוסה וישמיע את דבריו – מדובר בתנאי הכרחי לביצוע החלטה ע"י הוועדה. האסיר יכול להיות מיוצג ע"י עורך דין.
חשיבות הייצוג במסגרת ועדת עיון בעונש
ניתן לומר בוודאות כי ברוב המקרים בהם אסיר המובא בפני ועדה לעיון בעונש, מגיע כשהוא מיוצג – הוועדה מחליטה על הפחתה משמעותית בעונשו. עורך דין צבאי, המורשה להופיע בפני בתי דין צבאיים, יכול לייצג את האסיר בצורה הטובה ביותר. עורך דין כזה ידע כיצד לשכנע את חברי הוועדה בצורך לנכות תקופה מקסימאלית מזמן המאסר שנותר – אם ע" הצגת התנהגות האסיר בכלא, השינוי לטובה באורח חייו, מצב בריאותו, סיכויי שיקומו, עברו הפלילי, העבירה בגינה הוא יושב בכלא ועוד ועוד שיקולים ברי השפעה.
עו"ד עידן דביר, סנגור צבאי ועורך דין פלילי מיומן, ייצג במהלך השנים אסירים רבים שעמדו בפני ועדות לעיון בעונש, ועדות שליש וועדות חצי. הצלחותיו של עו"ד דביר בתחום אפשרו ללקוחות רבים הזדמנות מוקדמת ומוצלחת לפתוח דף חדש בחייהם.